Samen op weg naar duurzame voedselketen

Symposium 'Van boer tot bord' leidt tot plannen BioRegio Noord-Holland

In de toepasselijke omgeving van Museum BroekerVeiling kwamen ondernemers uit Dijk en Waard en omstreken onlangs bij elkaar voor het symposium 'Van boer tot bord'. De centrale vraag: hoe brengen we de producten uit onze regio dichter en zo duurzamer bij de consument, zodat de boer er eerlijk aan verdient en wij hiervan gezond kunnen genieten?

Samen lokaal aan de slag

Het symposium bood volop inspiratie. Sprekers benadrukten dat zowel kortere voedselketens als biologische teelt essentieel zijn voor een betere leefomgeving. Wethouders Fred Ruiten (Dijk en Waard) en Robert te Beest (Alkmaar) onderstreepten het belang van regionale samenwerking: "Nu is het moment om met elkaar in actie te komen." Zo deelde Carlo Verhart (Voedsel Verbindt) daarom hoe storytelling en duidelijke doelen leiden tot betere samenwerking.

Sterke regionale voorbeelden

Anna Kuiper (agrarisch voedselbos De Korte Weg) vertelde hoe landbouw en natuur succesvol kunnen samengaan. Ondernemer Pelle Nijdam (Ekoplaza) gaf aan hoe belangrijk het is consumenten te verbinden met lokale telers: “Het verhaal achter een product maakt het verschil”. Arne Hendriks van gebiedsproces Egmondermeer illustreerde hoe samenwerking tussen boeren, gemeenten en natuurorganisaties leidt tot toekomstbestendige oplossingen.

Uitdagingen aanpakken

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals financiering en het imago van biologische landbouw. Erik Bekkering (Bio Dichtbij) gaf praktische tips: “Begin bewust klein. Eerst haalbaar, dan schaalbaar.” Dat beaamde Nesha Narain (Voedselvisie Amsterdam): “Het hoeft niet meteen 100% biologisch, zolang we maar de goede kant op bewegen.” Biologische fruitteler René van der Aarde (BioNH) vertelde: “Omschakeling vraagt nieuwe kennis, terwijl je ook je lokale afzetdeel wilt vergroten.” Het symposium liet zien dat juist samenwerking hierbij helpt. 

Concrete ambities

Tijdens interactieve gesprekken kwamen praktische en haalbare oplossingen aan bod. Michael Wilde (BioRegio Zuid-Holland) gaf inzicht in de groei van BioRegio’s in Nederland, met als concreet doel om ook in Noord-Holland een BioRegio op te zetten. Hiervoor zijn onderwijs, logistiek en consumentengedrag belangrijke schakels. Vonk-onderwijsexpert Lenno Munnikes benadrukte: "We moeten van bord naar boer denken."

Doe ook mee!

Wilt u ook bijdragen aan een duurzame voedselregio? Praat en doe mee: neem voor meer informatie contact op met Ageeth Kuijs via a.kuijs@dijkenwaard.nl(Verwijst naar een e-mailadres)